Ünnepi készülődés gyerekekkel
Ha elérkezik az év utolsó hónapja, a gyerekek már izgatottan várják a Mikulást és a karácsonyt. A levegő tele van a meglepetések izgalmával, finom sütemények
Változni fog a gyed és a gyes szabályozása

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten.

 

Soltész Miklós egy konferencián elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

 

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

 

Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

 

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

 

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

 

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit). Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

 

Soltész Miklós arról beszélt, az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat és további gyermekvállalásra ösztönözzön. Jelezte azt is, az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

 

Új családtámogatási forma

 

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője közölte: a családokat segítő csomagnak több része van. A kiskeresetű családok adóját 2014. január 1-jétől tovább csökkentik, így a nettó fizetésük tovább emelkedik. Az erről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van, és várhatóan két hét múlva döntés is születik. Emellett a gyermekeket vállaló fiatalokat úgy is segíteni kívánják, hogy a diákhitel egy részét átvállalja a kormány. A jövő évi büdzsében ennek a fedezete, mintegy négymilliárd forint, rendelkezésre áll - mutatott rá.

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi frakciójának tagja úgy reagált: pozitív lépés a gyed extra bevezetése, viszont a kormány három éve nem emeli sem a családi pótlékot, sem a gyes összegét. Hozzátette: a bölcsődék, óvodák fejlesztése is fontos, mert a gyed extrának csak akkor lesz hatása, ha biztosított a gyermekek elhelyezése.

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta az MTI-nek, hogy pártja többet is támogathatónak tart a kormányzat által csütörtökön bejelentett új családtámogatási formák közül, de nem értik, hogy miért maradt ki az akár egy év alatt felvehető gyedről szóló intézkedés. A gyes és gyed melletti munkavégzés lehetőségét üdvözölve azt mondta, az ellátásból fedezni lehet a munkába való visszailleszkedés költségeit. Hozzátette: a kabinet feltehetőleg belátta, tévedett, amikor korábban lehetetlenné tette, hogy a kismamák a gyes vagy gyed mellett munkát vállaljanak.

 

Az irodai papírhulladék 23 százaléka bizalmas, visszaélésre alkalmas adatot tartalmaz, ami nemcsak az adatlopás miatt jelent veszélyt, de a hanyag adatkezelés miatt akár többmilliós bírság is kiszabható – derül ki a Fellowes megbízásából készített kutatásból.

Forrás: www.metropol.hu