Mit reggelizzen iskola előtt a gyerek?
A felmérések szerint nemcsak a magyar felnőttek nagy része, de a gyerekek fele sem reggelizik. Pedig emiatt romlik az iskolai teljesítmény, és nő az elhízás kockázata. Egy
Ünnepi készülődés gyerekekkel

Ha elérkezik az év utolsó hónapja, a gyerekek már izgatottan várják a Mikulást és a karácsonyt. A levegő tele van a meglepetések izgalmával, finom sütemények illatával. Mi, felnőttek is szívesen díszítgetjük ilyenkor otthonunkat, lessük mások kívánságát, próbáljuk kitalálni, vajon mire vágynak barátaink, rokonaink. A jókedvű készülődésbe vonjuk be gyermekeinket is! A jó meleg, süteményillatú lakásban mindenkinek jólesik együtt készülődni az ünnepekre.

A gyerekekkel készíthetünk képeslapokat a távolban élő nagyszülőknek, dekorációkat a lakásba és a karácsonyfára, apró ajándékokat a barátoknak és a család apraja-nagyjának.

Képeslapok

A képeslapoknak időben álljunk neki, hogy legyen idő a postázásukra is! Díszíthetjük maradék karácsonyi csomagolópapírral, matricákkal, szalagokkal, különlegesebb gombokkal. Karácsonyi csomagolópapír maradékokból ragaszthatunk fenyőformát vagy gyertyát. Papír helyett használhatunk dekorgumit is. Gombok segítségével pedig készíthetünk hóemberes képeslapot is: három fehér gombot egymás fölé ragasztunk egy kék papírra. A legfelső gombot úgy ragasszuk, hogy a gomblyukak adják a hóember szemét! Végül narancssárga papírból orrot, feketéből pedig kalapot ragasszunk neki.

 

Hogy a legkisebbek is részt vehessenek a nagyszülőknek szánt képeslap elkészítésében, mártsuk ujjukat barna festékbe, majd nyomjuk párszor a képeslapra. Ha a festék megszáradt ragasszunk szemet a szarvasoknak, rajzoljuk meg az agancsaikat és kicsi pomponokat ragasszunk rájuk, orrok gyanánt!

 

Dekoráció

Készítsünk gyerekbarát adventi koszorút a gyerekekkel! Zöld papírra rajzoljuk körbe a gyerekek kezét, majd több ív papírból vágjuk ki! Kartonból vágjunk ki a koszorú alapjának egy, a közepén lyukas kört és ragasztgassuk rá átfedésekkel a “kezecskéket”. A gyertyákhoz színes papírokat sodorjunk össze, és szélén celluxszal rögzítsük. Ezeket ragasztópisztollyal a koszorúra ragasztjuk, majd átadjuk a koszorút a gyerekeknek díszítésre. Ragaszthatnak rá csillámport, papírdíszeket, matricákat! Vágjunk ki még sárga papírból négy kis lángocskát, amiket vasárnaponként beleragaszthatunk a gyertyákba.

 

Gyöngyfűző-mániás gyerekekkel csuda szép karácsonyfadíszeket készíthetünk! Kérjük meg a gyerekeket, hogy zseníliadrótra fűzzenek gyöngyöket, majd hajlítsuk a drótot kedvünk szerinti formára! Például háromszögformára hajtogatjuk, úgy hogy a tetejére még egy akasztó is jusson, és barna zseníliadrótból rákötözhetjük a törzsét.

 

Tobozból: Vágjuk le a toboz csúcsát, hogy angyalkánk meg tudjon állni a talpán. Fagolyóból ragasszunk neki fejet, tollakból, vagy tortapapírból szárnyat, aranyfonálból hajat. Gyermekünk csillogós festékkel díszítheti a tobozt, és a szárnyakat, megrajzolhatja az arcot. Kedves angyalka-díszt készíthetünk.

 

Hobbiboltban szerezzünk be kétrészes összecsukható műanyag- vagy üveggömböket. Nyissuk szét, tegyünk bele színes fonalakat, fenyőágakat piros bogyóterméssel, szép gyöngyöket vagy bármit, amiről úgy gondoljuk, jól mutat benne. Zárjuk vissza és akasszuk a fára! Gömbön kívül sok más formát is választhatunk.

 

Hogy ne csak a lakásunk, de a kertünk is karácsonyi díszbe öltözzön, egy tálba rakjunk terméseket, ágakat, majd öntsük fel vízzel. Ha a hőmérséklet engedi, tegyük ki a kertbe, ha nem, a fagyasztóban fagyasszuk meg! Ne felejtsünk el egy a tálból kilógó szalagot is beletenni, hogy fel tudjuk majd akasztani! Ha jéggé fagyott, vegyük ki az edényből, és akasszuk ki a kertbe! Míg el nem olvad, szép dísze lesz kertünknek.

 

Amennyiben még több karácsonyi ötletre, játékra vagy kíváncsi, látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, ahol a fentieken kívül még sok-sok játékötlet, letölthető játék, mese, és érdekes cikk található! Sőt, most megrendelheted a weboldalon a Tél Ötletfüzetet is, ami hasznos társ lesz az ünnepi készülődés során.

Forrás: www.csaladinet.hu, kép: www.slawirtus.blog.hu