Márton napi szokások
  A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok,
Az internet rabszolgái

Egy friss felmérés szerint a kanadaiak 62%-a óránként ránéz az okostelefonjára, 6%-uk ugyanezt tízpercente teszi meg. De nem csak ők viselkednek így: a más országokból származó statisztikák tanúsága szerint is igaz az, amit barátok, családtagok tudnak: az okostelefonjaink rabszolgáivá váltunk.  Gondoljon csak bele, mi a reggeli rutin önnél: felébred, végignézi a leveleit, a Twittert, a Facebookot, aztán kávézik és megreggelizik? Ha igen, nem ön az egyetlen.

 

Az amerikaiak 84%-a egy applikáció használatával kezdi a reggelt a SOASTA szoftvercég felmérése szerint. 67%-uk elolvassa minden reggel a leveleit, 45% az időjárást nézi meg, 40% pedig közösségi oldalt keres fel.

 

– Az, hogy reggel gyorsan megnézzük, milyen lesz az időjárás, teljesen normális dolog, olyan, mintha a reggeli híreket hallgatnánk meg, vagy rápillantanánk a hőmérőre – mondja Rolf Nelson, a Wheaton College pszichológiaprofesszora. – Az a baj, ha ez kényszeressé válik, és más dolgokban akadályoz meg bennünket. Az embereknek az okoz nagy gondot, hogy felhagyjanak az okostelefon használatával még azelőtt, hogy az valódi időpazarlássá válna. Ha folyamatosan ellenőrzi a telefonján, hogy kapott-e választ egy levélre, az épp olyan időgyilkos, mintha fél órán át Candy Crush Sagát játszana.

 

Vili Lehdonvirta, az Oxford Internet Institute szociológusa szerint a digitális világ folyamatos csábítást jelent.

 

– Egyre jobban vonzódunk weboldalakhoz és appokhoz, mivel azok nagyon hasznosak. Ugyanakkor azt is be kell látnunk, hogy néha nem a megfelelő okok miatt kezdünk el egyes alkalmazásokat túl gyakran használni: kötelességünknek érezzük a dolgot, vagy hirtelen felindulásból tesszük ezt, olyankor, amikor eszünkkel tudjuk, hogy valami mást kellene csinálnunk – mondja.

 

Nagyításért katt a képre!

 

 

Az internet elveszi szabad akaratunk egy részét. Képesek vagyunk nemet mondani egy barátnak, egy ebédmeghívásra vagy valamilyen munkával kapcsolatos feladatra, de nehéz ellenállni a Candy Crushnak, egy Facebook-alkalmazásnak, melynek lényege a cukorkák összetörése.

 

Rolf Nelson szerint az internethasználat lehet nagyon kimerítő is, izolálhat a valóságtól, ráadásul úgy, hogy azt még csak észre sem vesszük. A játékok és egyéb alkalmazások iránti vonzalmunk csökkenhet, de az MIT közösségimédia-elemzéssel foglalkozó szakembere, Sherry Turkle szerint ettől még örökre megváltozott pszichénk és a hús-vér emberekkel való kapcsolattartás módja is.

 

Mások, mint Nelson, úgy vélik, sikeresen alkalmazkodtunk, épp úgy, mint egyes korábbi újdonságok, például a villanykörte használatához. Ettől még érdemes elgondolkoznia azon, hogy az elmúlt egy órában érzett-e ellenállhatatlan késztetést arra, hogy tabletjét, laptopját vagy éppen telefonját kézbe vegye, hogy valami teljesen érdektelen dolgot ellenőrizzen azon? Igen, rabszolga lehet önből is.

 

Öt tipp, hogy elszakadjon telefonjától

 

Egy techblogger magyarázza el annak előnyeit, ha nem kötődik annyira a telefonjához.

 

1. Figyeljen más feladatra!

Tudatosan tegye le a telefont, és válasszon valamilyen feladatot. Én gyakran a telefont nyomogattam tévézés közben is, de amikor rávettem magam, hogy a készüléket letegyem, megszűnt az okostelefon-transz, és a műsorokból is több ért el hozzám.

 

2. A nap telefon nélkül kezdődjön

Reggel ne az legyen az első dolga, hogy a telefonért nyúl. Csináljon mást helyette!. Sokan ébresztőóraként is használják a mobilt. Ez jó, de így túl egyszerű azonnal a telefonért nyúlni reggel.

 

3. Sose írjon SMS-t vezetés közben!

Ezt nem szabad. Pont. Főleg biztonsági okból, de azért sem, hogy kevesebb időt töltsön a kütyüvel.

 

4. Ne zsebben tartsa!

Ha általában zsebben tartja a készüléket, próbálja ki, hogy  az asztalra teszi, legalább egy időre. A kezdet lehet negyed- vagy fél óra. A hangerőt ne vegye le, de talán a távolság rámutat majd arra, hogy egyébként milyen gyakran nyúl a készülékért.

 

5. Evés közben ne  használja!

Amikor eszik, ne a telefonon böngésszen. Ha egyedül van, inkább olvasson könyvet vagy újságot, hallgasson rádiót, vagy csak élvezze, hogy egyedül lehet a gondolataival. Ha egy baráttal étkezik, tegyék félre a készülékeket, és beszélgessenek. Az étkezés végéig.

Forrás: www.metropol.hu