Játsszunk orrfújósat!
Minap gyakorlott gyermekgyógyászi kollégáimmal beszélgettünk arról, hogy néhány évtized alatt mennyit változott a légúti hurutos betegségek lefolyása.
Indul az influenzaszezon: íme, az oltópontok

Nem kell sorban állnia!

A hazai oltópontokon az influenza elleni védőoltások beadása a szokásos járóbeteg-ellátástól elkülönítve, háziorvosok általi beoltással történik, a védőoltás térítés ellenében kapható meg.

 

 „Hat hónap alatt a 7 cm-es tumor 1 centiméteressé vált”

Olyan, ÁNTSZ által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőket, illetve gyógyszertárakat szedtünk össze a HáziPatika.com címtárában, ahol a legmodernebb, mikrotűs influenza oltás azonnal, időpont egyeztetés nélkül is megkapható.

 

Megnyíltak az influenza oltópontok

 Az oltópontokon így kikerülhető az időigényes procedúra, amelynek során a páciensnek előbb az előzetesen felírt recept alapján a patikában kell az oltóanyagot beszereznie, majd az újabb sorban állás után beadatnia a körzeti orvossal.

 

Az oltópontok azért vannak, hogy Önnek ne kelljen egy egész napot az oltásra szánnia.

 

Mikor oltassam magam?

 

Az influenzaoltást azelőtt célszerű beszerezni, mielőtt az influenza támad. Az október-novemberi időszakban ideális beoltatni magunkat. Az oltópontokon már ekkortól, tehát október közepétől megkapható a védőoltás.

 

A betegség elleni immunitást az oltás beadásától számított 2-3 héten belül alakítja ki a szervezetünk. Mire az influenza járvány megérkezik már védettnek kell lennünk.

 

Az oltás minden esetben indokolt és ajánlott, hiszen - a tévhitekkel ellentétben - az oltóanyag hatására nem alakul ki influenza, és a mellékhatásoktól sem kell tartani.

 

Nézze meg adatbázisunkat, keresse meg az Önhöz legközelebb eső oltópontot, és adassa be mihamarabb a vakcinát!

 

Az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek (vesebetegség, légzőszervi megbetegedés, anyagcserebetegség, vérszegénység, szív és keringési rendellenesség, immunbetegség); akik másoknál hajlamosabbak a megfázásra és gyakrabban kapják el az influenzát is; a cukorbetegeknek és a kisgyermekek szüleinek és nagyobb testvéreinek.

 

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőt még nem lehet beoltatni, ám az influenza épp rájuk nézve különösen veszélyes. A csecsemő környezetében ezért mindenkinek védettnek kell lennie, hogy így védjük a gyereket.

 

Miért kell évente megismételni az influenza oltást?

 

Egy adag influenza elleni oltás mindössze arra elég, hogy az ember szervezetében a rövid távú védekezéshez szükséges ellenanyagok termelődését kiváltsa. Az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, évente új vírustörzsek fejlődnek ki, emiatt a WHO kétszer ad ki ajánlást a vakcinák összetételére (februárban az északi féltekére, szeptemberben a déli féltekére vonatkozóan). Ez tartalmazza az A (H3N2 és H1N1) és B típusú influenza antigénjeit.

 

Forrás: www.oltopont.hu.