Mik is azok az antioxidánsok?
Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más
Sportolás betegen?

Számos olyan betegség van, amelynél a gyógyulási folyamat alatt kifejezetten ajánlott a testedzés. Az egyik ilyen érdekes módon az élsportolók egyik legnagyobb ellensége, az ízületi kopás.

Az ízületi kopás természetesen nemcsak az élsportolókat érinti, sőt, ez a leggyakoribb ízületi betegség. A középkorúaknál szinte minden negyedik embernél kialakul, azonban a fiatalokat sem kíméli. Az ízületi kopás igazából az ízület részeinek károsodása, amiben az a legrosszabb, hogy az állapot fokozatosan romlik. Térdünkben, gerincünkben, csípőnkben fájdalmat érzünk, a mozgás nehezebbé válik, és ezek miatt a beteg sokszor le is áll a sportolással. Pedig ezt nem szabad, a testmozgás a gyógyulás része, persze csak akkor, ha orvos, gyógytornász útmutatásával végezzük azt.

Az edzéssel növelhetjük ízületeink mozgathatóságát, az erősödő izmok védik ízületeinket, nem beszélve arról, hogy fölös súlyt adhatunk le, és az állóképességünk is növekszik.

Milyen testedzés végezhető? Nos, elsősorban az úszás-szobabiciklizés páros mellett a laza séta és gyaloglás. Egy-egy tréning harminc percig tart, természetesen megfelelő bemelegítéssel és levezetéssel kísérve. Érdemes az edzéseket minél korábban kezdeni, megerőltetni nem szabad magunkat, ugyanakkor jó a határokig elmenni, mert a gyógyulás így lesz hatékonyabb. A mozgás megkezdése előtt mindenképpen ki kell kérni orvos és gyógytornász tanácsát, utóbbi például betaníthatja a megfelelő, speciális gyakorlatokat.

Ha bírjuk a terhelést, érdemes fokozatosan, apránként emelni az intenzitást és az időtartamot. Nem szabad elfelejteni, hogy a sportolással nemcsak ízületeinket védelmét növeljük, hanem összességében is edzettebbé válunk

Forrás: hajraegeszseg.hu