Csak 2015-től lesz kötelező hároméves kortól az óvoda
Az Országgyűlés döntése alapján csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától. Az oktatási bizottság erről
Egy kis torna? Bármikor elkezdhetjük!

Az idős korban kezdőknek is jót tesz a mozgás

Még azokban is segít távol tartani a súlyos betegségeket és a demenciát a testmozgás, akik csak a hatvanas éveikben kezdik el az aktív életmódot.A British Journal of Sports Medicine szaklapban közzétett kutatás 3.500 egészséges embert vizsgált nyugdíjas koruk környékén. Azok, akik elkezdtek mozogni, háromszor nagyobb valószínűséggel maradtak egészségesek a következő nyolc évben, mint az ülő életmódot folytató kortársaik. A testmozgás a szívbetegség, az agyérgörcs, a diabétesz, az Alzheimer-kór és a depresszió kockázatát is csökkentette. A hatvanas éveikben aktív életmódot kezdő személyek kisebb valószínűséggel tapasztaltak nehézségeket mindennapi tevékenységeikben is, például a mosakodásban vagy az öltözködésben.

 

A nyolcéves utánkövetés után a résztvevők egyötöde számított egészségesnek, ami a definíció szerint azt jelentette, hogy nem szenvedtek semmilyen súlyos, krónikus mentális vagy fizikai betegségben. Ez a csoport főként azokból állt, akik egész életükben mozogtak, illetve akik viszonylag újoncnak számítottak az aktív életmódot illetően. Kevés olyan ember tartozott ebbe a csoportba, aki egyáltalán nem mozgott.

 

A szakértők szerint az az ideális, ha egész életünkben rendszeresen mozgunk, de a későn kezdők is megtapasztalhatják a sport egészségügyi előnyeit. A kutatást vezető Dr. Mark Hamer, a University College London munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: "A lényeg az, hogy idősebb korban is folytassuk a mozgást. Talán unalmasan hangzik, de arról van szó, hogy használjuk, vagy elveszítjük. Valóban elveszítjük az előnyöket, ha nem végzünk testmozgást."

               

Mozogjunk egész életünkben!

 

Dr. Hamer azt is hozzátette, hogy a testmozgás nem feltétlenül jelenti az edzőtermet vagy a kocogást; a kertészkedés és a gyaloglás is számít.

A brit Egészségügyi Minisztérium ajánlásai szerint minden felnőttnek, beleértve a 65 éven felülieket is, hetente legalább 150 percnyi testmozgást kellene végeznie.

 

Forrás: www.hazipatika.com