Iskola a láthatáron
Talán mi magunk is emlékszünk még arra, mit éreztünk, amikor az óvoda nagycsoportjában a közelgő iskolakezdésről hallottunk. Az izgalommal vegyes várakozásba ilyenkor sokszor
Játsszunk orrfújósat!

Minap gyakorlott gyermekgyógyászi kollégáimmal beszélgettünk arról, hogy néhány évtized alatt mennyit változott a légúti hurutos betegségek lefolyása. A mindennapos, néhány napig tartó egyszerű nátha alig fordul elő. A megfázásnak tulajdonított vírusos eredetű náthák sokszor bakteriálisan felülfertőződnek, és komplikációk alakulnak ki. A hurutos betegségek mindennapos gondot jelentenek a kisgyermekes családokban. A közösségbe kerülés időszakától jogosan fél mindenki, hiszen az a gyakori, hogy elkezdődik a szűnni nem akaró nátha és köhögés időszaka.

 

Miért húzódik úgy el a nátha manapság?

Tehát a régi, pár napos orrfolyás manapság többnyire hetekig-hónapokig elhúzódik. Előfordul, hogy már kezdetben lázzal jár, és a későbbiekben arcüreggyulladással, középfülgyulladással, orrmandula-gyulladással, hörghuruttal komplikálódik. A betegségek megváltozásához nagyban hozzájárul a megváltozott környezet és életritmus, a táplálkozás hiányosságai, a kórokozók megváltozott viselkedése, és sokszor higiénés hibák is előfordulnak.

 

A rossz levegő veszélyei

A hozzám forduló szülőknek azt javaslom, hogy tartsanak lépést a változásokkal, sőt ha lehet, kerüljenek lépéselőnybe. Tanulják meg, és tanítsák meg gyermekeiket mindazokra, ami a megelőzés lehetőségeit jelenti.

 

A gyulladásos eredetű hurutok mellett egyre szaporodnak az allergiás légúti betegségek. Ebben az évben végre határozott intézkedések születtek a parlagfű ellen, de a levegőt szennyező anyagokról még kevés szó esik.

 

A kipufogógázban levő anyagok körül főleg a nitrogénoxid és az ózon jelentősen irritálja az orrnyálkahártyát, gyengíti az öntisztító mechanizmusokat. Ugyanezt teszi a dohányfüst is, és ezért kérem a szülőket, hogy a gyermek közelében ne dohányozzanak, mert a passzív dohányzás is árt.

 

Minden környezetszennyező anyag hozzájárul a légutak sérülékenységéhez, betegségre való hajlamosságához.

Különösen így van ez gyermekkorban, ahol a légutak anatómiai viszonyai, és a szervezet még fejlődőben levő immunológiai állapota hajlamosít a hurutos betegségek kialakulására.

 

A piciny orrban duzzadásra hajlamos nyálkahártya bélés van. A belélegzett idegen anyag hatására a megvastagodott nyálkahártya, és a termelődő váladék szinte elzárja az orrjáratokat. Következménye az, hagy a gyermek hangosan veszi a levegőt, szájlégzővé válik, torka kiszárad és ezért kicsit pirossá válik. Előfordul, hogy lázas lesz és a szülők pánikba esnek. Lázcsillapítás helyett a vírusok ellen határtalan antibiotikus kezelés kezdődik.

 

Az orrleszívás kötelező

Ma már úgy látom, hogy minden szülő tudja, hogy a gyermeket az orrváladék leszívásával kell megszabadítani a sűrű orrváladéktól. Azt is tudnunk kell, hogy a kisgyermek orrfújása, még ha ügyesen csinálja is, nem elég hatékony, a váladék jó része tovább szűkíti az orrjáratokat, akadályozza az orrlégzést.

 

A bennrekedt váladékban a vírusok, vagy baktériumok milliói további veszélyforrást képeznek, mert a fülek és légutak felé indulhatnak. Ettől a veszélytől gyógyszer nélkül, nagyon egyszerűen, mechanikus úton, az orrváladék leszívásával lehet megszabadítani a gyermeket. Egyúttal törekedni kell arra, hogy mielőbb megtanulja a helyes orrfújást.

 

Orrfújós játékok

Többféle orrfújós játékot szoktam javasolni a szülőknek.

Az egyik bevált módszer az, amikor az asztal egyik oldaláról a másikra tollpihét, vattagombócot, ping-pong labdát fújunk át csukott szájjal, kizárólag az orrunkkal.

Jól működik még a cérnára felfüggesztett, felfújt lufi, vagy hajtogatott papírjátékok elfújása az orron kifújt levegő révén.

Ezek a csukott szájjal és orral végzett fújó játékok segítenek megtanítani a gyermekkel az akaratlagos orrfújás technikáját.

Egy igen hasznos kis eszköz is rendelkezésre áll az orr erőteljes kifújásának megtanulásához. Ez egy orrillesztékkel ellátott lufi, amit a fél oldali orrfél befogásával fel lehet fújni. Egyúttal sokat segít a fülkürt átjárhatóságának biztosításában. Az orral felfújható lufi patikai termék. Az egyik oldali orrfél befogását fontos megtanítani, hiszen ez a helyes orrfújási mód.

 

Engedjük magának leszívni az orrát

A gyermekek szívesebben hozzájárulnak az orrváladék leszívásához, ha aktívan részt vehetnek a műveletben. Szívesen tartják maguk az orrszívó illesztékét az orrhoz, legyen az porszívós, vagy a kis kézi motoros változat. Úgy látom, hogy hamarabb elfogadják az orrszívással kapcsolatos kellemetlenségeket, ha maguk is részt vesznek a műveletben.

 

Orrspray

Pici csecsemő étkezése előtt mindig szívjuk le az orrát, ha náthás. A tiszta orrba juttassunk jól működő pumpával ellátott orrsprayt. A kettős hatású, tehát váladékoldót és nyálkahártya duzzanat csökkentőt tartalmazó működik igazán jól. Azt szoktam mondani a szülőknek, hogy az orrdugulás több veszélyt jelent, mint a gyógyszer, amit ellene használunk. Az orrndugulás a füldugulás veszélyével is jár.

 

Fülmelegítés

Jól kiegészíti az eddigi gyógymódot a fülmelegítés. Már náthás gyermeknek is javaslom, sőt azt javaslom, hogy mindkét fülét melegítsék naponta többször, rövid ideig a gyógysapkával. A melegítés egyszerű ingerterápia, és tapasztalat szerint javítja a középfül szellőzését. A  nátha tehát nagyon egyszerű eszközökkel kezelhető. Javaslatom szerint először szívják le az orrát a gyermeknek, utána fújjanak orrsprayt az orrába, végül tegyék fel a fülmelegítést.

Természetesen naponta többször végezve hatékony igazán, de megéri a fáradtságot, mert a szövődmények megelőzhetők.

 

Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos

forrás: bebikkicsikesnagyok.hu