MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM
Az ország két települése közül az egyik Bucsa, ahol szociális modellkísérleti program indult. Az október 18-i, Közösségi Házban megtartott
Fogadd el önmagad, hogy mások is bízzanak benned!

 „Higgy magadban, hogy mások is higgyenek benned!” Sokszor csupán üres frázisnak hangzik ez a mondás, pedig valóban nagy igazság.

 

Nem is hinnéd, milyen sokat segíthet egy kis egészséges önbizalom a magánéletedben és a munkádban egyaránt.

 

A legnagyobb baj az önbizalomhiánnyal, hogy hajlamos beleüldözni az áldozatát egy ördögi körbe. Ha úgy érzed, valami nincs rendben veled, akkor ez kihat rád. Például, nem nézel az emberek szemébe, vagy nem mersz beszélgetéseket kezdeményezni. Az ilyen félénk megnyilvánulások miatt a külső szemlélők tényleg azt kezdik hinni, hogy valami baj van veled, tehát nem nyitnak feléd (ahogy te sem nyitsz feléjük) és akár még barátságtalanul is viselkedhetnek veled. Amiből azt szűrheted le, hogy tényleg valami gond van, holott csak annyiról van szó, hogy a saját önbizalomhiányod hatott ki rád.

 

Az alacsony önbizalomszinttel rendelkezők hajlamosak kevesebbet mosolyogni, kissé görnyedten járni és séta közben a földet nézni. A fizikai megnyilvánulásoknál azonban még nagyobb probléma, hogy a pesszimista hozzáállás bizony kihat a mindennapok legapróbb részeire is: hátráltathatnak a munkahelyi előmenetelben és a párkapcsolatban egyaránt.

 

Ha békében élsz a tükörképeddel, elfogadod magad olyannak, amilyen vagy és boldog vagy, akkor ezt sugárzod ki a világ felé. Ám, ha kevés az önbizalmad, akkor eltorzul ez a bizonyos kép. A negatív vonásaidat felnagyíthatod, miközben elfeledkezel a pozitívokról.

 

Hiszen ha a negatív tulajdonságaiddal törődsz inkább, akkor hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni az elért sikereidet. Van egy nyelvvizsgád?

 

„Nem nagy ügy, hiszen ma már mindenki ilyen papírokkal rohangál!” – gondolod, pedig a munkahelyi felvételnél igenis komoly előnyt jelenthet. Ne dobd hát félre az ilyen előnyöket.

 

Szerencsére, meg lehet törni ezt a körforgást. Egyszerűen csak meg kell barátkoznod önmagaddal. Persze, ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik. A magabiztosságot nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, ám ha sikerül elsajátítanod a „fogásokat”, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy életre veled marad majd.

 

Ez persze vonatkozik a kapcsolatokra is. Ha nem vagy tisztában a pozitív tulajdonságaiddal, elrejted őket a világ – a párod - elől és ezáltal te is elbújsz a tömegben. Ne tedd! Bátran vállald fel magad és meglátod, többen fognak, érdekesnek, viccesnek, kedvesnek, szépnek találni, mint ahogy azt gondolnád. Halad lépésről lépésre.

 

 

Így csináld!

 

Először is el kell fogadnod, hogy senki – így te sem vagy – tökéletes. Hozd ki magadból a lehető legtöbbet minden szituációban, de légy reális és ne tűzz ki magad elé lehetetlen célokat.

 

Első és legfontosabb lépésként szánj időt arra, hogy megismerd önmagad. Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz magadban, a külsődben, szedj össze minél több pozitív jellemzőt magadról. És mielőtt újra kritizálni kezdenéd magad, gondold végig ezt a listát.

 

Persze, az önkritika jól jön, de ne vidd túlzásba! Gondold át, mik azok a tulajdonságok, amiket nem szeretsz önmagadban, de azt is írd hozzá, hogy ezeken hogyan tudsz változtatni. Ne mondd azt, hogy sehogy! A borús látásmód csak hátráltat.

Ha már kiegyensúlyozott a kép, melyet magadról alkottál, akkor kezdődhet az építkezés. Lépésről lépésre közelebb kerülhetsz a magabiztossághoz, ha változtatsz egy keveset a hozzáállásodon.

 

Először is, ne hasonlítgasd magad másokhoz! Mindenki egyedi a maga módján, ne próbáld hát másokhoz mérni az erősségeid és a gyengeségeid.

 

Ne általánosíts! Csak azért, mert egy-két ember nem rajong érted a munkahelyeden, az még nem jelenti azt, hogy senki sem szeret.

 

Használd bátran, hogy: én. Bár eleinte furcsán hathat, de ha a mondataidban használod az én szót, az önmegerősítés által bizony pozitívan hat és növeli a magabiztosságodat.

 

És végül, a legfontosabb: fogadd el önmagad! Senki sem tökéletes, de miért is kéne, hogy az legyél?

Forrás: www.kiskegyed.hu