Mit reggelizzen iskola előtt a gyerek?
A felmérések szerint nemcsak a magyar felnőttek nagy része, de a gyerekek fele sem reggelizik. Pedig emiatt romlik az iskolai teljesítmény, és nő az elhízás kockázata. Egy
Jövő évtől kérhető az ingyenes oltás méhnyakrák ellen

A méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus (HPV) elleni oltást ingyen beadják azoknak a 12-13 éves lányoknak, akik igénylik.

 

A három oltásból álló sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni, illetve a háziorvosok és a házi gyermekorvosok nem kérhetnek pénzt az oltás beadásáért.

 

– A HPV a méhnyakrák kialakulásában meghatározó szerepet játszik: a daganatok 92 százalékában kimutatható a vírus valamelyik törzse – mondta az origo.hu-nak Szánthó András, a Semmelweis Egyetem nőgyógyász-onkológusa. Magyarországon évente 1000–1300 méhnyakrákos esetet fedeznek fel, és évente több mint négyszáz nő hal meg a betegségben.

 

A HPV elleni oltás tehát kötelezően felajánlandó lesz, a pneuomococcus baktérium elleni védőoltás viszont – amely eddig csak ajánlott volt – jövő évtől kötelező. Ezzel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg.

Forrás: www.metropol.hu, kép: kiskegyed.hu