Márton napi szokások
  A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok,
Fűben, fában

Fűben, fában

Abban van a legtöbb gyógyerő, ami a környezetünkben terem –ezt Bereginé Simon Ágnes, egészség tanácsadó mondta.

Október végére megmutatta magát az ősz. Gyönyörű színesbe öltözött a természet, a napsütés pedig még szebbé tesz mindent. Itt a szüret, a betakarítás ideje, ami nemcsak a mezőgazdaságra, hanem egészségünkre vonatkozóan is igaz. Most mutatkozik meg, mit tehetünk egész évben magunkért.

Ha a hideg idő beállta megfázással, náthával, egyéb kellemetlenségekkel társul, azt jelenti, van még mit tennünk. Szerencsénkre a Teremtő gondoskodott arról, hogy ebben az évszakban találjunk, sok gyógyírt van mindenre.

- Az őszről mindenkinek a szüret, a szőlő, szilva, dió, körte, alma jut eszébe. Együnk belőlük bőven. A sok gyümölcs (főleg a gyengébb emésztésűeknél) okozhat puffadást, savasodást, amit fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal enyhíthetünk. Ezek a fűszerek kis mennyiségben melegítő, bél- és veseerősítő szernek minősülnek. Zöldségfélék közül egyelőre a kevésbé télállóakat részesítsük előnyben. Érdemes ezeket enyhén párolni, a könnyebb emészthetőség miatt. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulásáért vajjal, kacsa- vagy libazsírral, olajjal, dióval fogyasszuk - hangsúlyozta szakértőnk.

Elmondta még, a gombáknak is most van a szezonja. Kiválóan tisztítanak (rókagomba, vargánya, őzlábgomba). A friss vaj, túró spenóttal, fokhagymával nagyon jót tesz a májnak, a kefír és a natúr joghurt a beleknek. Kevesebb a napfény, igazi szupertáplálék még a tojás. Erre is vonatkozik az aranyszabály: mindenből mértékkel!

Hideg időben igazi „fűtőanyag” egy csésze bodza, hársfa, vagy áztatott csipkebogyóból készített tea, a bogyót is megehetjük, ha tiszta helyről származik.

- Tartsuk észben, hogy egyféle gyógyteát maximum 21 napig igyunk, utána feltétlenül váltsunk. Ez alól kivétel a csipketea. Probléma esetén legjobb, ha személyre szabott teakeveréket iszunk. A napjainkban divatos zöldtea pedig maradjon a nyári hónapokra enyhén hűtő hatása miatt.

A lehűlést az izületek is megérzik. Védelmükre szolgál a mozgás, sok folyadék, a feketenadálytő krém. A fájdalmakat a kurkuma és a káposztapakolás enyhíti. Ilyenkor a káposzta leveleit sodrófával megpuhítjuk és a fájós részre téve jól befóliázzuk.

- Ebben az évszakban főképp a légutakat és a bélrendszert tudjuk a hatékonyan erősíteni:

A légzőrendszert és az immunrendszert erősítik a hagymafélék, (fokhagyma), csipkebogyó, gyümölcsök, cékla, méhtermékek, torma, hársfa, bodza. A belekre, az emésztő szervünkre együnk körtét, őszibarackot, teljes kiőrlésű pékárukat, fahéjat, probiotikus tejtermékeket - tanácsolta Bereginé Simon Ágnes.

Azt is kifejtette, az iskolások számára is könnyebb a tanulás, ha megfelelő táplálékot fogyasztanak, például az agyműködést segítik az omega zsírsavak - a halolaj, a zab, a dió, a baba, a csicseri borsó, a lencse, a spenót, a rizs, a búzacsíra, a tojás.

Fotó: pixabay.com

Forrás: www.hajraegeszseg