Egy kis torna? Bármikor elkezdhetjük!
Az idős korban kezdőknek is jót tesz a mozgás Még azokban is segít távol tartani a súlyos betegségeket és a demenciát a testmozgás, akik csak a hatvanas éveikben kezdik el az
Minden forint számít!

Szép summát hozhat a takarékoskodás!

Kevésből nem lehet félretenni - hangzik gyakran a kifogás, ha spórolásról van szó. Pedig még egy nem túl tehetős család is képes megtakarítani igen szép összeget, akár több százezer forintot is évente, ha igazán odafigyel és „fillérenként" megfogja kiadásait. A megmaradt összeg pedig hosszú távú befektetésekre fordítható.

 

Sokan szeretnének életbiztosítást kötni vagy magánnyugdíj pénztárba fizetni, esetleg gyerekeiknek, unokáiknak havi rendszerességgel félretenni, de úgy érzik, nem telik már erre a költségvetésből. Mindeközben észrevétlenül fut ki kezük kis tételekben a pénz. Látszólag nem sokat nyom a latban, ha száz forintot felesleges költünk el valamire, ám ha úgy nézzük, hogy ha minden nap csak száz forinttal költünk kevesebbet a megszokottnál, az évi 36.500 forintot jelent. A sok kicsi sokra megy elvén könnyedén megtakaríthatunk 100 ezer forintot vagy akár ennek többszörösét is egy év alatt, ha rendszeres kiadásainkat, fogyasztási szokásainkat picit visszafogjuk. Lássuk, hol lehet leginkább

Az éves rezsiköltség (fűtés, villany, víz) tíz százalékát könnyedén, nagyobb áldozat nélkül megtakaríthatná a legtöbb háztartás. Fűtési szezonban például ha csak egy fokkal állítjuk alacsonyabbra a hőmérsékletet, az már önmagában 6 százalékos energia megtakarítást jelent. Szintén újabb 5-6 százalékkal javul a fűtés hatásfoka, a fűtőtestekről letakarítjuk a port, mögéjük pedig hő visszaverő fóliát rakunk. Ha megelégszünk éjszaka 18 fokkal is és rosszul szigetelő nyílászáróinkat leszigeteljük, vagy kicseréljük, akkor pedig drasztikusan csökkeni fog a fűtésszámla. A villanyon csupán azzal évi 10-12 ezer forintot foghatunk meg, ha az elektromos berendezéseket használat után kihúzzuk a konnektorból és így nem fogyasztanak készenléti állapotban.

 

A másik nagy lehetőség költségeink lefaragására a közlekedés, főleg az autózás. Helyes vezetési technikával 15-20 százalékkal csökkenthető az éves benzinfogyasztás, ami egy mérsékelt, 7,5 literes átlagfogyasztás és évi 10 ezer kilométer mellett 50 ezer forint körüli megtakarítást jelent. Csak egy tipp a sok közül a „tojás- gázadás". Ezzel az óvatos gázadással - mintha egy tojást helyeznénk a cipőnk és a gázpedál közé - akár 15 százaléknyi üzemanyagot is megspórolhatunk. Finoman gyorsítsunk és lassítsunk. A hirtelen fékezés vagy a tövig nyomott gázpedál nem csak az autó élettartamát csökkenti, de jelentősen, akár 30 százalékkal is növelheti a fogyasztás. Nagyon sok pénz megfogható még azzal, ha munkahelyre járást telekocsi módszerrel oldjuk meg és a benzinköltséget „szétdobjuk" kollégáink között. A legtakarékosabb megoldás azonban ha kerékpárra nyergelünk át.

Költekezésre ösztönző szokásaink megváltoztatásával is sokat megtakaríthatunk. Átlagosan  8-10 százalékkal kevesebbet költünk, ha bevásárló listával megyünk a szupermarketbe és 20-23 többet, ha kártyával fizetünk. Ezen kívül még nem említettük az olyan rendszeres és bármikor lefaragható tételeket, mint a feleslegesen magas telefonszámla, internet és tv előfizetési díj, az élelmiszerek és háztartási cikkek, vagy például az olyan egészségtelen szenvedélyek, mint a dohányzás. Csak ez utóbbin egy személy - ha leszokik napi egy dobozos adagjáról - 300 ezer forintot foghat meg évente.

Forrás: www.nlcafe.hu