Nagyon korai bölcsődei gondozás- Káros vagy nem?
Egyre elterjedtebb tendencia, hogy a szülők a csecsemőjüket akár egyéves kora előtt mások gondozására bízzák. A jelenség következményeiről pedig fejlődéskutatók
Emlőrák-megelőzés: pánik helyett tájékoztatás

Amikor sztárok beszélnek mellrákjukról, időszakosan megnő ugyan a szűrővizsgálatok iránt érdeklődők száma, de ez nem jelent tartós változást.

A cél a 70%-os átszűrtség lenne hazánkban a 45–65 év közötti korcsoportban, a valós átszűrtség azonban ennél jóval alacsonyabb.


Az OEP nyilvántartása szerint tavaly 234 825 nő vett részt szűrésen. A KSH adatai szerint ez a 45–65 éves magyar nők majdnem 16%-a. Ha számításba vesszük, hogy szűrésre kétévente kapnak a nők behívót, akkor a tb-támogatott vizsgálaton csak a behívottak körülbelül 32%-a vehet részt. Azok száma, akik magánrendeléseken vesznek részt mammográfiás vizsgálaton, nem ismert, de így is biztos, hogy még mindig kevesen járnak szűrésre. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – onkológust kérdeztünk a magyar helyzetről.

A nő kezében a döntés

Az örökletes mellrákhajlam Angelina Jolie révén az idei év slágertémájává vált. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense szerint arra kell felhívni a figyelmet, hogy ha egy családban a nő felmenői közt több olyan érintett van, akik fiatalon lettek emlő- vagy petefészekrákosok, illetve a családban kétoldali emlőrák, férfiemlőrák fordult elő, akkor ott van annak a lehetősége, hogy a nő úgy dönthet: elvégezteti a vizsgálatot, hogy kiderüljön, ő is hordoz-e BRCA-génmutációt.


– Oláh Edit professzor asszony, aki európai hírű kutató és már akadémikus is, régóta foglalkozik a témával, a lehetőség tehát adott. Hiba azt kommunikálni ugyanakkor, hogy ha valaki kóros BRCA-gént hordoz, akkor hibát vét, amennyiben nem végezteti el a megelőző melleltávolítást. Mindenkinek magának kell döntenie arról, akarja-e tudni, hogy hordozza-e a magasabb rizikót okozó gént, és ha igen, akkor mit tesz – mondja Dank Magdolna.

Lassú a javulás

Az egyetemi docens szerint bár a sztárokkal kapcsolatos hasonló hírek – mint például Anastacia amerikai énekesnő kiújult mellrákja – kialakítanak egy kisebb hullámot a szűrővizsgálat iránti érdeklődés növekedésében, ez később csendesül.
– Inkább a személyes érintettség a meghatározó: ha valakinél előfordult a családban emlőrák, akkor jönnek el – mondja.


A szakember szerint lassan változik csak az átszűrtségi arány hazánkban, de fokozatosan nő azok aránya, akik a behívót kézhez kapva el is mennek a vizsgálatra.  


– Klinikai onkológusként természetesen annak örülnék, ha az átszűrtségi arány 100% lenne – mondja.

Szűrésre a 45–65 év közötti nőket hívják, azért, mert a statisztikák szerint ebben a korcsoportban a legnagyobb az emlőrák előfordulási gyakorisága. Van ugyanakkor 20 és 94 éves betege is, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy a lányoknak már általános iskolában meg kell tanítani a helyes önvizsgálatot, később pedig el kell járniuk a szűrésekre.

Ne legyen túl sok

A nyár folyamán napvilágot látott egy olyan brit tanulmány, amely szerint nem a szűrővizsgálatoknak köszönhetően csökkent a mellrák halálozási aránya. Dank Magdolna szerint ilyen megállapítás azért is születhetett, mert gyakori a „túlbiztosítás”, amikor is több műtétet végeznek el az indokoltnál.


– A molekuláris patológia fejlődésével egyes esetekben már megállapítható az is, hogy mikor szükségtelen a radikális gyógyszeres kezelés. Ezekben az esetekben a műtét is elégséges a megoldáshoz, elkerülhető a beteg belehajtása egy szükségtelen onkológiai kezelésbe. Ugyanígy nem szabad kiterjesztettebb műtétet végezni az indokoltnál.


A kifinomultabb diagnosztika segítségével jobban meghatározható, milyen kezelésekre van szükség.

Az onkológus szavait igazolják például a skandináv statisztikák: az ottani magas átszűrtségnek 30%-kal kevesebb mellrákos eset köszönhető. Szűrésre pedig azért is érdemes eljárni, mert mammográfiával a még nem tapintható daganat is felfedezhető, a mellrák pedig korán felismerve az esetek 95%-ában gyógyítható.

Lehetőségek

• A szűrések társadalombiztosítás finanszírozta keretek közt és magán-
ellátásban is elérhetők.

• Indokolt esetben – felmenők fiatalkori mellrákja, kétoldali mellrák vagy férfi- mellrák a családban – a BRCA-génmutáció tesztjét ingyen elvégzik.

• Genetikai laborokban bárki szűretheti magát, a különböző csomagokban 90 000–200 000 forintba kerülhet a vizsgálat.

 

forrás: metropol.hu