Ünnepi készülődés gyerekekkel
Ha elérkezik az év utolsó hónapja, a gyerekek már izgatottan várják a Mikulást és a karácsonyt. A levegő tele van a meglepetések izgalmával, finom sütemények
Mit sportoljon a kiskorú gyermek, ha hűvösödik az idő?

Az egyik legjobb választás, az úszás.

Sajnos vége a nyárnak, s ezzel együtt annak is, hogy gyermekeink mezítláb rohangáljanak az udvaron, vagy akár a játszótér homokjában. Azonban ahhoz, hogy mozgásigényüket levezessék, valamint testi és szellemi fejlődésük továbbra is egyensúlyban legyen, szükség van olyan mozgásformákra, amely rendkívül jó hatással van szervezetükre. Az egyik ilyen lehetőség az úszás elsajátítása.

Az úszás, a futáshoz és a kerékpározáshoz hasonlóan egy ciklikus mozgás, amely emellett az egyik legnépszerűbb sportágunk is, mozgásformáinak megtanulása ma már a legtöbb városban elérhető. Gyermekek számára pedig különösen élvezetes, hogy ebben a természetes közegben – a víz fizikai tulajdonságai miatt – sokkal könnyebb mozgásokat végezni, mint a szárazföldön, vagyis a parton még esetleg kevésbé ügyeskedő gyermek is örömét leli benne. Nem véletlenül, hiszen utódaink már az anyaméhben is ebben a természetes közegben mozognak.

Csecsemőkorban a babaúszásokon működik a búvárreflex, óvodáskorba lépve pedig könnyen megvalósítható a vízhez szoktatás, míg öt éves kortól pedig sorban elsajátíthatók az úszásnemek fajtái is. Persze mindezek közül a vízhez szoktatás az, amelyik elsőre ijesztőnek tűnhet, mert néhány sírással egybekötött merülés még szülőt is elriasztja. Szerencsés esetben azonban a tanulás ezen része, már nyáron a strandon, vagy vízparton megtörténik, amely után nem csodálkozhatunk, hogy gyermekeinket ki sem lehet robbantani a medencéből. Búvárkodnak, merülnek, levegőt vesznek, na és persze ugrálnak a vízben megállás nélkül a saját örömükre.

Természetesen az úszás tanulása nemcsak amiatt fontos, mert gyermekeink számára élvezeti értéke van, hanem mert rengeteg jótékony hatást fejt ki szervezetükre. Fejlődő szervezetüknél rendkívül kedvezően hat a szív és keringési rendszer, valamint a légző rendszer kialakulására, illetve kapacitására. Megmozgatja a test összes izmát és az ízületeket, s mindezt a közegből adódóan tehermentesítve teszi. Nagyon fontos szerepet játszik a helyes testtartás kialakításában, illetve a mostanában oly gyakori deformitások (gerinc, borda) korrigálásában. Elellett jótékony hatással van a gyermekek idegrendszerére is, mely egyáltalán nem mellékes a mai világban ők is egyre több stressznek vannak kitéve a közösségekben. Az irányított, szervezett és jó hangulatú úszófoglalkozások végén pedig nagy örömöt okoznak nekik az elmaradhatatlan vizes játékok.

Forrás: hajraegeszseg.hu