Minden forint számít!
Szép summát hozhat a takarékoskodás! Kevésből nem lehet félretenni - hangzik gyakran a kifogás, ha spórolásról van szó. Pedig még egy nem túl tehetős
Mi alapján válasszunk sportágat gyermekeink számára?

Mi alapján válasszunk sportágat gyermekeink számára?

Az egészséges életmódra nevelés egészen kiskortól kezdődően javasolt. Ennek egyik fő eleme a mozgás, de milyen szempontokat érdemes végiggondolni szülőként, amikor valamelyik sportág felé tereljük gyermekeinket?

Azért érdemes ezeket a szempontokat végiggondolni szülőként, mert nyilván az a főcél, hogy olyan sportágat válasszunk, ami sikerélményt biztosít gyermekünk számára.

Nem a legfontosabb, de mindenképp praktikus lépés, az anyagi tényezőkhöz mérve felmérni a lehetőségeket. Ezt követően érdemes kicsit tudatosabban vizsgálni az alkati tényezőket. Persze ebben szakember segítségét is igénybe vehetjük, például egy testnevelő tanár véleményét is ki lehet kérni. Az életkorhoz képest mért fizikai adottságok alapján két alapvető típusról beszélnek a szakemberek.

Az egyik a retardált típus, amely lelassult testi fejlődést jelent. Ennek persze nincs hosszú távú jelentősége, de érdemes figyelembe venni sportágválasztásnál, hogy a sikerélmény biztosítva legyen. A szakemberek az ebbe típusba tartozó gyerekek számára kevésbé ajánlják a csapatjátékokat. Mivel az azonos életkorú, de fizikailag fejlettebb csapattagok mellett kevés érvényesülési lehetőség van, ami kockáztatja a sikerélmény megélését. A torna például javasolt a retardált típusba tartozóknak, mivel fejleszti a koordinációs képességet, és előremozdítja a fizikai fejlődést is.

A másik ilyen elméleti típus az akcelerált, aki ennek a kategóriának megfelelő mozgási és testi fejlettséggel rendelkezik, annak labdajátékokkal érdemes próbálkozni. Mert ezekben a sportágakban érvényesül leginkább az a fizikai előny, amelyet ez a típusú testi fejlődés jelent.

A csapatjátékok biztosítják a gyerekek számára a társas szocializáció alapjait, elősegítik például a beilleszkedés képességének elsajátítását. De az egyéni sportágak is rendelkeznek előnyökkel, például, hogy a siker főként az egyénen múlik csak.

Összességében nem érdemes végleges döntéseket hoznunk gyermekünk sportolásával kapcsolatban. Ehelyett inkább azt javasolják a szakemberek, hogy az egészséges testi fejlődés érdekében fiatalkorban minél többféle mozgási forma kipróbálása a legelőnyösebb. 

Forrás: hajraegeszseg.hu