MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM
Az ország két települése közül az egyik Bucsa, ahol szociális modellkísérleti program indult. Az október 18-i, Közösségi Házban megtartott
Nagyon korai bölcsődei gondozás- Káros vagy nem?

Egyre elterjedtebb tendencia, hogy a szülők a csecsemőjüket akár egyéves kora előtt mások gondozására bízzák. A jelenség következményeiről pedig fejlődéskutatók vitáznak, vajon káros e, a gyerek fejlődésére nézve a nagyon korai bölcsődei gondozás.

Ma már közismert folyamat, hogy igen dinamikusan emelkedik a nők aránya a munkaerőpiacon, egyre szükségesebb, hogy mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozzon. Ezen kívül pedig egyre több az egyszülős háztartás is. Mindezek következtében megnő a bölcsődei gondozás iránti igény, és felvetődik az a dilemma is, hogy lehetnek e káros következményei annak, amikor egy gyermeket első életévében hosszabb időn át (heti 20 óránál több ideig) nem az elsődleges gondozója (például anya) neveli.

Amerikában ez a kérdéskör már régóta aktuálissá vált, de például hazánkban is megfigyelhetőek hasonló tendenciák, amelyek nálunk is hasonló problémákat vetnek fel. Van a szakemberek között olyan, aki csak nagyon kicsi kockázatról beszél, főleg ha jó minőségű bölcsődei gondozásról van szó. Mások szerint azonban, azok a csecsemők, akiket egyéves koruk előtt már bölcsődébe adnak, bizonytalan kötődést mutatnak idegen helyzetekben, és gyakran agresszívabbak is kortársaikkal.

Amerikában még jóval korábban egy vizsgálatsorozatot indítottak, annak érdekében, hogy felmérjék egyrészt a bölcsődék minőségét, másrészt pedig hatásrendszerét a gyermek későbbi fejlődésére nézve. A gyenge minőségű bölcsődei gondozások esetében (melyeket például a következő negatív tulajdonságok jellemeztek: képzetlen gondozók, nagy fluktuáció, túl sok gyermek kevés szakember), igen rossz hatásról számoltak be az eredmények a gyerekek fejlődésére nézve. Ugyanakkor árnyalja a képet az a tény, hogy a gyenge minőségű bölcsődék hatásai leginkább akkor negatívak, ha egyéb kockázati tényezők nehezítik a helyzetet. Vagyis például olyan esetben, amikor a családi háttér eleve hátrányos helyzetű.

Egyértelműen nem jelenhető ki, hogy a nagyon korai bölcsődei gondozás mindenképpen káros hatású a gyermek fejlődésére nézve. Ugyanakkor tudjuk azt, hogy milyen fontos az anya- gyermek kapcsolat, korai kötődési minta a későbbi fejlődésre nézve. Ha mérlegelnünk kell, akkor azt mindig egy adott helyzetben tesszük, ami tele van egyedi, sajátos tényezőkkel. Nem dönthet senki sem helyettünk, ahogyan nem vállalja más a következményeket sem.

Forrás: hajraegeszseg.hu