Jövő évtől kérhető az ingyenes oltás méhnyakrák ellen
A méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus (HPV) elleni oltást ingyen beadják azoknak a 12-13 éves lányoknak, akik igénylik.   A három
Könnyen törnek a porózus csontok

Könnyen törnek a porózus csontok

A WHO indítványára a csontritkulás világnapját október 20-án tartják. Hazánkban a szakmai becslések szerint hozzávetőlegesen kilencszázezer érintett van. 

Kétharmaduk nő, egyharmaduk férfi. A születéskor várható életkor növekedésével a betegség előfordulása is gyakoribbá vált. Hazánkban azonban egyedülálló módon csökkent a legsúlyosabb szövődményekkel járó csípőtáji törések száma.

 

TUDNIVALÓK

1. Meghatározó az életmód

A táplálkozás alapvetően befolyásolja az ún. csúcscsonttömeget. Segítenek a kalciumban gazdag tejtermékek, kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket.

2. Függőleges irányú terhelés

A táplálkozás mellett a mozgás is nélkülözhetetlen a csontépítő és csontbontó sejtek működésének egyensúlyához. Jó az úszás is, de a legjobb a függőleges terhelés.

3. Rendszeres szűrővizsgálat

Magyarországon szervezett ellátórendszer és szűrési lehetőség van. Ez nagymértékben hozzájárul a jó eredményekhez, de így is csupán a betegek egy részét fedezik fel.

4. Egy éven belüli halálozás

A következmény a törés. Elsősorban az alkar-, a csigolya- és a csípőtáji törések vezethetők vissza oszteoporotikus okokra. Utóbbiak szövődményei igen súlyosak, az érintettek ötöde egy éven belül meghal.

5. Hűség az előírt terápiához


Komoly problémát jelent, hogy a felmérések szerint a betegek terápiás hűsége meglehetősen gyenge. Egy év eltelte után már nagyon sokan nem, illetve nem az előírt módon szedik a nekik rendelt gyógyszereket.

 

forrás: metropol.hu