Márton napi szokások
  A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok,
Halomra dobjuk ki az ételt!

Halomra dobjuk ki az ételt

Becslések szerint Magyarországon fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki egy esztendő alatt. Az idősebb korosztály jobban vigyázz az ételre, náluk még „bűnnek” számít az ilyesfajta pazarlás.

 

A 40 kilós mennyiség alacsonyabb, mint a 70 kilós európai átlag, de még mindig jelentős készletről beszélhetünk. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba világszerte, az összes erőforrással együtt, ami a megtermeléséhez kellett. Hazánkban ez a szám 1,8 millió tonna.

 

A folyamat mérséklésének és megállításának apropóján második alkalommal hirdette meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az ételnek! elnevezésű lakossági szemléletformáló kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra. A programmal megegyező nevű honlapon az élelmiszerpazarlás hátterével kapcsolatos információk mellett tippeket is olvashatnak az érdeklődők arról, hogy mit lehet tenni ebben a kérdésben. Az oldalt böngészve például azt is megtudhatjuk, hogy a világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Az információk mellett hasznos alkalmazások ugyancsak szerepelnek a honlapon, mint például a bevásárlólista-készítő vagy receptkereső maradék alapanyagokból.

A statisztikák szerint Békésben kevésbé jellemző az élelmiszer kidobása, lévén a megye gazdasági helyzete, az alacsony jövedelmi viszonyok miatt az itt élők jobban megfontolják, mire költik a pénzüket, és mit dobnak ki. Sokan pedig a megye majd’ minden településén is a kukák mellé teszik a megmaradt felesleges élelmiszert, hogy a rászorulók azt megtalálják. Egyébiránt maga a guberálás is visszaszorulóban van, hiszen egyre több településen helyeznek ki zárt hulladéklerakókat.


Érdekes honi tapasztalat és Békésben is megfigyelhető, hogy „az idősebb korosztály kevésbé dob ki élelmiszert, a kenyérhez pedig különleges ragaszkodás tapasztalható, hiszen úgy nőtt fel a generáció, hogy az bűnnek számít. A fiatalok jóval könnyebben veszik ezen dolgokat” – mondta a Kossuth rádióban nemrégiben Aliczki Katalin, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa.

 

forrás:beol.hu